Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Kalatalousaktivaattorin työ, puisevaa puurtamistako?

Hakemuksia, lomakkeita, kirjelmiä,
ohjeita, pykäliä, artikloita!
Niitäkin, mutta onneksi paljon muutakin!
Viime kuussa pääsin osallistumaan useisiin mielenkiintoisiin tapaamisiin. Pääsin myös tutustumaan Kasnäsin kalajauhotehtaaseen. Siellä tuotetaan kalajauhoa, joka on pohjana maailman ekologisimmaksikin mainitulle Itämerirehulle, jota käytetään kirjolohien kasvatukseen. Eikö olekin mielenkiintoista!
Viime viikolla ja tämän viikon alkuviikosta jouduin kyllä painimaan hankalien asioiden parissa. Kalasatamien määräaikaishakuun liittyvät artiklat aiheuttavat päänvaivaa. Lisäksi parin yrittäjän maksatushakemuksissa oli ongelmia. Ei ollut yhtään mielenkiintoista!
Tänään kävimme viestintäassistenttimme Hennan kanssa tutustumassa ankeriaan merkintään Padasjoella. Kalat oli pyydetty Vääksynjoessa sijaitsevalla ankeriasarkulla ja viety sitten Padasjoelle säilöön. Sitten ne nukutettiin jäävesiliuoksessa ja merkittiin T-ankkurimerkein. Tämän jälkeen ankeriaat lastattiin säiliöihin ja kuljetettiin Kymijoen suulle lähelle merta. Tähän on tultu, koska voimalaitokset ovat katkaisseet kalojen luontaisen vaellusreitin. Siksi tutkijat kuljettavat kalat autolla voimalaitosten ohi merelle. Tästä ankeriaan kutuvaellus oikeastaan vasta alkaa, sillä kutemaan on matkattava Sargassomerelle, joka sijaitsee lähempänä Amerikan rannikkoa kuin Eurooppaa! Eikö olekin mielenkiintoista!
Nyt pohdimme tutkijoiden kanssa, miten Sisä-Suomen kalatalousryhmä voisi olla mukana tukemassa ankeriaskannan palauttamista takaisin kaupallisesti merkittäväksi saalislajiksi. Luulenpa, että tästä syntyy jotain oikein mielenkiintoista!
Eilen pohdiskelimme eräiden opiskelijoiden kanssa, miten pienimuotoisesta kalojen ja kasvien yhteiskasvatuksesta voisi saada kannattavaa elinkeinotoimintaa. Tästä olivat opiskelijat laatineet jo aivan uskottavan mallin. Siihen kun saavat jostain vielä vähän suunnittelurahoitusta, niin voidaan saada aikaan jotakin oikein mielenkiintoista!
Mitä me tästä opimme? Ainakin sen, että kun ahkerasti työskentelee paperinmakuisten perustöiden kanssa, voi saada aikaan jotakin mielenkiintoista!

Jutun kirjoitti Sisä-Suomen kalatalousryhmän kalatalousaktivaattori Janne Ruokolainen. Jannen toimipiste sijaitsee Vääksyssä Päijännetalossa.
Kuva: Johannes Sipponen
 
 
 
 
 

Kaikki