Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Järjestöfoorumi pureutui luonnon ja hyvinvoinnin yhteyteen

SILTA-yhteistyöverkoston järjestämä Hämeenlinnan seudun Järjestöfoorumi keräsi Hämeenlinnan Raatihuoneen täyteen järjestöihmisiä maanantaina. Tänä vuonna Järjestöfoorumin aiheena oli luonto, yhteistyötoiminta ja hyvinvointi.

Järjestöfoorumi_04
Raatihuoneen juhlasalissa esittäytyi SILTA-yhteistyöverkoston alaverkosto. Paikalla oli monia yhdistyksiä sekä yhdistystoiminnasta kiinnostuneita.
Hämeenlinnan seudun Järjestöfoorumissa kuultiin alustuksia luonnosta ja hyvinvoinnista sekä nähtiin yhdistystorilla monia seudun yhdistyksiä esittelemässä toimintaansa. Tilaisuuden järjesti SILTA-verkosto, jonka tarkoituksena on edistää järjestöjen ja kaupungin yhteistyötä Hämeenlinnan seudulla.
Juhlasalissa esillä oli yhteistyöverkostoon kuuluvia yhdistyksiä aina kulttuurialan yhdistyksistä eläkeläisyhdistyksiin. Myös Linnaseutu ry ja Kylistä Pitäjiin -hanke sekä Hämeenraitti ja TriPla-hanke esittelivät toimintaansa kiinnostuneille.
Suurimman huomion sai osakseen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka puhui alustuksessaan elinvoimaisista viherympäristöistä. Tämä vuosi on valtakunnallinen vihervuosi, ja viherympäristöt sekä niiden suunnittelu ja kehittäminen nousivat esiin Pietikäisen puheenvuorossa.
─ Viherympäristöjen pitäisi olla paremmin saavutettavissa ja nähtävissä. Tutkimustenkin mukaan ihmiset parantuvat nopeammin, kun näkevät viherympäristöjä, Pietikäinen kertoi.
─ Hyvät viherympäristöt syntyvät niin, että niitä suunnitellaan yhdessä. Meidän pitää ottaa yhteiset olohuoneet omaan käyttöömme ja pitää niistä ääntä, Pietikäinen lisäsi.
Europarlamentaarikko kehotti myös järjestöjä tekemään yhteistyötä ja kehittämään omaa ympäristöään etsimällä esimerkiksi 10 tärkeää kehitettävää kohdetta lähiympäristöstä.
─Jos yksi henkilö puhuu asiasta, se on hyvä. Jos yksi järjestö, se on jo merkittävää. Mutta jos me kaikki puhumme yhdellä äänellä, millainen voima se olisikaan muuttaa asioita, Sirpa Pietikäinen summasi.
Päivän aikana kuultiin myös paljon tutkimustietoa lähiluonnossa ulkoilemisesta ja hyvinvoinnista. Tutkija ja tohtoriopiskelija Tytti Pasanen Tampereen yliopistosta kertoi, että lähiympäristöillä on merkitystä hyvinvoinnin kannalta.
─ Luonnossa liikkuminen edistää yksilön hyvinvointia, kansanterveyttä sekä tasa-arvoistaa ihmisiä, Pasanen totesi.
FinFami – Kanta-Hämeen Mielenterveysomaiset ry:n Loviisa Heikinheimo kertoi puheessaan järjestöjen kehittymistä avunsaajista aktiivisiksi toimijoiksi. Lisäksi tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki Hämeenlinnan kaupungilta esitteli tilaisuudessa Hämeenlinnan uutta Liikunta- ja kulttuuripoliittista ohjelmaa.
 
Järjestöfoorumi_01
Valtuustosalissa saatiin myös aikaan keskustelua. Hämeenlinnan vanhusneuvoston edustaja totesi, että myös palvelutaloissa asuvien pitäisi päästä mahdollisimman helposti nauttimaan luonnosta, ja että kaikilla ihmisillä on oikeus hyvään ympäristöön.
 
 
Järjestöfoorumi_03
Kylistä pitäjiin -hankkeen kyläkoordinaattori Johanna Henttinen avasi Järjestöfoorumin täydelle valtuustosalille.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Järjestöfoorumi_05
Raatihuoneen juhlasalissa esittäytyi SILTA-yhteistyöverkoston alaverkosto. Paikalla oli monia yhdistyksiä sekä yhdistystoiminnasta kiinnostuneita.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Järjestöfoorumi_07
Juhlasalissa esillä olivat myös Linnaseutu ry, Kylistä pitäjiin -hanke, Hämeenraitti sekä TriPla-hanke. Johanna Henttinen esitteli Linnaseudun ja Kylistä pitäjiin -hankkeen toimintaa.
Järjestöfoorumi_06
Tutkija Tytti Pasanen esitteli tutkimuksia, joiden mukaan lähiympäristöllä on merkitystä hyvinvoinnin kannalta.
Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

Kaikki