Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Hämäläinen maaseudun ja kylien kehittäminen kiinnostaa Japanissa

Linnaseutu ry sai syyskuussa kaukaisia vieraita Japanista, kun Hokkaidon saaren elinkeinoyhtiön edustajat kävivät tutustumassa suomalaiseen maaseudun kehittämiseen. Vieraita kiinnosti muun muassa Leader-toiminnassa käytetty alhaalta ylös -periaate, ja samalla japanilaiset pääsivät tutustumaan hämäläisiin kohteisiin, joita on rahoitettu Linnaseutu ry:n avustuksella.
Noin 25 japanilaista kävi tutustumassa hämäläiseen maaseudun kehittämiseen syyskuussa Linnaseutu ry:n vieraina. Vieraat olivat Hokkaidon saaren elinkeinoyhtiön edustajia ja delegaatio koostui paikallisten kylien ja kaupunkien edustajista.

japanilaiset_09_pieni
Delegaation johtaja, Yuji Sekishita kertoi elinkeinoyhtiön toiminnasta Japanissa.
─ Vierailun tavoitteena oli kertoa ja esitellä sitä, miten Suomessa maaseudun kehittäminen toimii. Erityisesti japanilaisia kiinnosti alhaalta ylös -periaate, jossa hankkeiden valmistelu ja päätösvalta rahoitettavista hankkeista on tavallisilla ihmisillä, Linnaseutu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Pakari kertoi.
Japanilaiset vieraat pääsivät ensimmäisenä tutustumaan Hauhotaloon, jossa he kuulivat Linnaseutu ry:n toiminnasta, rahoitusvälineistä sekä rahoitetuista kohteista. Samalla vieraille näytettiin, millaista tukea Hauhotalon kunnostus ja toiminta on saanut maaseuturahastosta.
Japanilaisille esiteltiin myös suomalaisten kylien kauneutta kävelykierroksella Hauhon vanhalla raitilla. Linnaseutu ry:n hallituksen puheenjohtaja, hauholainen Jouni Lehtonen kierrätti japanilaisia raitin kaduilla ja kujilla ja kertoi samalla alueen historiasta. Japanilaisia kiinnosti myös se, millaista rahoitusta Hauhon Wanha Raitti ry on saanut asuinalueen kehittämiseen. Keskustelun ja kiinnostuksen kohteina olivat niin postilaatikot, tiekyltit kuin aidat ja näkötornikin.
 
Vieraat kävivät lisäksi tutustumassa Evon luonto Oy:n erähuvilaan Niemisjärvelle, jossa yrittäjä Kaj Järvinen esitteli erähuvilan ja yrityksen toimintaa.
─ Evon Erähuvila on hyvä esimerkki siitä, miten toimivan rahoituksen avulle voidaan saada uutta liiketoimintaa aikaan. Hylättynä ollut mökki ja sen alue kunnostettiin, ja uudistuneen huvilan vuokraaminen aloitettiin vuoden alussa. Jo nyt kaikki viikonloput jouluun asti ovat varattuina, Järvinen totesi.
Luonnonrauhassa, keskellä metsää sijaitse kohde oli japanilaisille elämys ja aiheutti paljon ihmettelyä.
─ Vieraat olivat hyvin vaikuttuneita vierailukohteista ja saivat paljon ideoita tulevaa varten, kääntäjänä mukana ollut japanilaisten edustaja Sachiko Sosa totesi.
 
japanilaiset_07_pieni
Japanilaiset vieraat tutustuivat Hauhon vanhaan raittiin Linnaseutu ry:n hallituksen puheenjohtajan Jouni Lehtosen avustuksella.
japanilaiset_05_pieni
Delegaatio kiersi vanhan raitin kaduilla ja kujilla.
japanilaiset_10_pieni
Vieraat pääsivät myös tutustumaan Evon Luonnon erähuvilaan, jossa yrittäjä Kaj Järvinen kertoi yrityksen toiminnasta. ”Matkailullisesti on tärkeää, että noin 4 miljoonaa suomalaista on vain kahden tunnin ajomatkan päässä erähuvilasta”, Järvinen kertoi.
japanilaiset_03_pieni
Vieraita kiinnosti kuulla, kuinka kauan erähuvilan remontointiin meni aikaa ja kuinka paljon resursseja se vaati.
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju / Hämeeraitti

 
 

Kaikki