Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Honkalanrannan luonnonsuojelualue on kaikille avoin virkistyspaikka

Katumajärven rannalle Honkalanrantaan on rakentunut maaseuturahaston tuella upea luonnonsuojelualue lintutorneineen ja pitkospuineen. Hämeenlinnassa sijaitseva luonnonsuojelualue ja luontopolku on kaikkien yhteinen virkistysalue, jonne toivotaan vierailuja niin koululuokilta kuin asukkailta ja kaupunkilaisiltakin. Lintubongareille paikka tarjoaa tietenkin mahdollisuuden tehdä useita eri lintuhavaintoja.
Honkalanrannan luonnonsuojelualueen avajaisia vietettiin toukokuun alussa kuulaassa ja kirkkaassa kevätsäässä. Yksityinen luonnonsuojelualue on nyt muutettu kaikkien yhteiseksi virkistäytymispaikaksi ja jo avajaispäivä kokosi alueelle useita kymmeniä vierailijoita tutustumaan alueen luontoon ja lintuihin. Alueen kehittämis- ja investointihanke käynnistyi noin kaksi vuotta sitten, kun rauhoitetulle alueelle haluttiin rakentaa lintutorni. Jo pidempään oli haluttu luoda virkistyskohde, joka olisi kaupunkilaisille helposti saavutettavissa.
− Kun alueen maanomistajat ottivat minuun yhteyttä ideasta rakentaa alueelle lintutorni, oli yhdistyksen helppo lähteä mukaan hankkeeseen ja alueen kehittämiseen, Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo kertoo.

Lintutornista voi bongata useita kymmeniä eri lintulajeja, jos paikalle sattuu oikeaan aikaan.
Honkalanranta sijaitsee Hämeenlinnan Kahilistossa Katumajärven rannassa. Kymppitien suunnassa yhä viljelyskäytössä olevaan maahan rajoittuva suojelualue on vanhaa Idänpään Honkalan rantapeltoa. Rauhoitettu alue käsittää Katumajärven pohjoisrannalla Myllyjoen ja Kahilistonjoen suisto- ja ranta-alueen sekä sen yhteydessä sijaitsevan rehevän metsä- ja niittyalueen.
− On ollut hieno palvelus maanomistajilta, että he ovat mukana tässä toiminnassa, Kairamo toteaa.
Nyt alueelle on rakennettu pitkospuut lintutornille ja luontopolkua varten. Lisäksi rannasta löytyy muun muassa ulkoilijoille tarkoitettu laavu makkaranpaistopaikkoinen. Luontopolun ja muun rakentamisen alueella on mahdollistanut Leader-hanke, jonka on toteuttanut Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys. Hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Linnaseutu ry:ltä.
Kairamon mukaan valtaosa rakennelmista on toteutettu talkootyöllä, johon on osallistunut yhdistyksen jäsenten ja lintuharrastajien lisäksi muun muassa maaomistajia sekä ilahduttavan paljon paikallisia asukkaita.
− Ensimmäiseen talkoopäivään saapui yli 30 henkilöä, mikä oli aivan käsittämätöntä! Olemmekin tehneet talkoita useita kymmeniä kertoja ja meillä on ollut yli 70 ihmistä mukana toiminnassa. Heille kaikille kuuluu iso kiitos, Kairamo kiittelee.
Kaulaushaikaroita ja tikkalintuja
Honkalanrannassa vierailija saattaa kuulla rannan kaislikosta kuuluvan sumutorvea muistuttavan äänen. Ääni kuuluu soidinmenoja harrastavalle kaulushaikaralle.
− Kaulushaikara on alueen tyyppilintu, Juhani Kairamo selittää.
Vaikka kaikki alueen lintulajit eivät ole vielä lintubongareille näyttäytyneet, voi Kairamon mukaan paikalla nähdä useita kymmeniä eri lintulajeja.
− Kostean maaperän lahopuuaines tuo paikalle esimerkiksi paljon kolo- ja tikkalintuja. Myös kottaraiset ovat tulleet alueelle laidunnuksen myötä.
Kesäisin aivan laavupaikan kupeessa laiduntaa lampaita. Lampaat ovat varmasti yksi alueella vierailevien lasten suosikeista, mutta samalla ne pitävät huolta myös ranta-alueen kunnosta. Lisäksi tarkkasilmäinen voi nähdä rannassa vaikkapa rauhoitetun viitasammakon.
Monimuotoinen alue
Honkalanrannassa luonnon monimuotoisuus näyttäytyy vahvana. Alueella kohtaa muun muassa kolme erityyppistä vesistöä: joki, järvi ja kausikosteikko. Alueen monimuotoisuutta painotti myös avajaistilaisuudessa puhunut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.
− Tällaiset alueet ovat tärkeitä ekosysteemejä, joilla on monia merkityksiä. Kosteikot ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta, toisaalta tämä on muuttolintujen elinalue. Samalla alue tarjoaa ihmisille ainutlaatuisen virkistysalueen ja lisää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, Pietikäinen totesi puheessaan.
Hanke on saanut rahoitusta Leader-ryhmä Linnaseudulta EU:n maaseuturahastosta, mutta EU:lla on muutenkin tärkeä rooli erilaisten luonnonympäristöjen ylläpitämisessä. Sirpa Pietikäinen kertoi avajaistilaisuudessa, että EU:lla on kaksi työkalua, luonto- ja lintudirektiivi, jotka takaavat elinympäristöjen säästämistä. ”Nämä ovat EU:n pieniä tekoja, joilla on arjessa suuria merkityksiä”, Pietikäinen summasi.
Luontopolun viereen on pystytetty useita opastauluja, jotka kertovat sekä alueen kasvistosta että alueella elävistä eläimistä ja linnuista. Opastaulujen tekstien kirjoittamisessa mukana olleen kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutilan mukaan alue tarjoaa monipuolisia ekosysteemin palveluja.
− Kohde on upea ja ekologisesti tärkeässä paikassa Ruununmyllyjoen ja Katumajärven risteyksessä. Alue on huomioitu kaupungin kaavassa jo aiemmin rauhoitettuna alueena, joten tänne oli luonteva toteuttaa luonnonsuojelualue, Jutila totesi.
Hankkeessa mukana olevat toimijat toivovatkin, että paikalla kävisi lintuharrastajien lisäksi esimerkiksi koululuokkia ja päiväkotiryhmiä sekä lapsiperheitä tutustumassa alueen monimuotoisuuteen ja virkistäytymässä upeassa luontokohteessa.
Honkalanrannan luontopolun opastauluista voi oppia alueen kasvistosta ja eläimistä.

 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju / Hämeenraitti

 
 

Kaikki