Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Historian siivillä Tuulosessa

Tuulosen kauppakeskuksessa lähellä Hämeenlinnan kaupunkia sijaitsee Suomen historian kannalta mielenkiintoinen kohde – entisöity Douglas DC-2 lentokone, tuttavallisemmin Hanssin Jukka. Hämeen asukkaat muistavat varmasti koneen kahviona, jona se toimi noin 20 vuoden ajan Hämeenlinnan rantatorilla nykyisen linja-autoaseman alueella.
Loppuun kuluneena värikkäiden vaiheiden jälkeen Hanssin Jukka siirrettiin Luonetjärvelle, jossa se odotti entisöintiä kolme vuosikymmentä. Lopulta Ilmasotakoulun Kilta entisöi koneen, ja sille yritettiin ilman onnistumista löytää sijoituspaikka Jyväskylän alueelta. Silloisella Keski-Suomen Ilmailumuseollakaan ei ollut tilaa suurelle lentokoneelle.
─ Paikkaa ei löytynyt ja siivet irrotettuna Hanssin Jukka odotti Hornet-hävittäjän huoltoteltassa jotain tapahtuvaksi, kertoo Hanssin Jukan perinneyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Kimmo Salomaa.
Hämeenlinna kaupunginvaltuutettu Pekka Kääriäinen sai ajatuksen siirtää Hanssin Jukan takaisin Hämeenlinnaan. Koneelle etsittiinkin paikkaa keskustan alueelta. Sopivaa tilaa ei kuitenkaan löytynyt, mutta silloinen Tuulosen kauppakeskuksen omistaja Kari Hautanen innostui ajatuksesta ja lupasi koneelle paikan tiloistaan.
Hanke käynnistettiin vuoden 2014 lopulla ja perinneyhdistys perustettiin. Hangaarin suunnittelu ja rakentaminen alkoi vuoden 2015 alussa. Kesäkuun 23. päivä Hanssin Jukka palasi takaisin Hämeeseen.
─ Ilman puolustusvoimien ja museaalisen alan tukea tätä hanketta olisi ollut erittäin vaikea toteuttaa. Kaikki asiat siirroista lähtien edellyttivät erityisosaamista, Salomaa kiittää.
Koko kansan kone
Näyttelyn päätähtenä toimii tietenkin Hanssin Jukka, mutta myös muita koneita löytyy kauppakeskuksen sisältä ja ulkoa. Sisälle kauppakeskuksen kattoon on nostettu saksalainen Focke-Wulf Stieglitz ja pihamaata koristavat neuvostoliittolainen suihkulentokone MIG-21 ja ruotsalainen hävittäjälentokone Draken. Koneita voi käydä katsomassa ilmaiseksi.

MIG-21 ja Draken koristavat Tuulosen pihamaisemaa.
─ Ideana on, että Hanssin Jukka voisi olla myös nyt koko kansan kone, niin kuin se oli aikoinaan. Tulevaisuudessakaan emme peri tutustumisesta maksua, vaan toimimme tuilla ja kannatustuotteiden myynnillä, Salomaa toteaa.
Tarkoituksena on jatkaa näyttelyn kehittämistä muun muassa lisäämällä museoesineistöä. Tiedossa onkin jo oheisnäyttelyn perustaminen lähitulevaisuudessa. Toiminnan lähtökohtana tulee kuitenkin aina olemaan sotilasilmailun esittely.
Näyttelyn avajaisvuonna Tuuloseen saavuttiin usein ainoastaan Hanssin Jukan takia. Nyt näyttelyn kävijämäärä on sesongin aikana noin 60.000, kun koko kauppakeskuksessa käy noin kaksi miljoonaa kävijää vuodessa. Varsinainen sesonkiaika kestää toukokuusta syyskuun loppuun, parhaissa tapauksissa lokakuun alkuun.
Rahoituksesta apua
Perinneyhdistyksen toiminta on täysin vapaaehtoista ja mukana on viiden miehen ydinryhmä. Sesonkiajalla yhdistykselle on myös palkattu museoavustaja. Kaikki tuotot menevät yleensä juokseviin kuluihin, jonka takia näyttelyn kehittäminen on ollut haasteellista. Onneksi rahoitusta saatiin maaseuturahastosta Leader-ryhmä Linnaseutu ry:ltä.
─ Ilman rahoitusta olisi ollut mahdotonta hankkia museaalisesti oikeaa esineistöä vitriiniin selostuksineen. Käännyimme Linnaseudun puoleen ja saimme erittäin hyvää tukea ja opastusta siitä, kuinka rahoitusta voisi hankkia, kertoo Kimmo Salomaa.
Tuen avulla ”Stigu” nostettiin kauppakeskuksen kattoon.
Leader-tuki mahdollisti muun muassa Hanssin Jukan entisöinnin jatkamisen, koulukone Stieglitzin näytille asettamisen ja hävittäjien hankkimisen. Toiveena olisi vielä saada mukaan sponsorointia liike-elämästä.
─ Olen sitä mieltä, että ilman rahoitusta toimintaa ei olisi ollenkaan. Näyttelyn perustamisessa puhutaan kuitenkin niin mittavista rahamääristä, että ilman taloudellista apua ja asiantuntijoiden tukea ei tämä olisi missään nimessä mahdollista, Salomaa jatkaa.
Hyötyä kaikille
Hanke on hyödyttänyt koko seutukuntaa. Etenkin Tuuloksen alueen tunnettuus on parantunut näkyvyyden lisääntymisen kautta.
─ Liikekeskuksen yhteydessä oleva näyttely parantaa asiakasvirtoja ja sitä kautta myös työllisyyttä. Ei ole pelkästään kysymys siitä, että yksittäinen liikkeenharjoittaja hyötyy, vaan siitä hyötyvät kaikki kauppakeskuksen alueen toimijat, Salomaa painottaa.
Salomaan mukaan olisi lottovoitto seutukunnalle, jos hanke toisi alueelle myös lisää yrittäjyyttä ja kenties jopa uusia asukkaita kiinnostavuuden kasvaessa.
Ilmailuhistoriallisesti hanke on todella harvinainen. DC-2 koneita valmistettiin alle 200 kappaletta 1930-luvulla. Niitä on maailmassa jäljellä ainoastaan kahdeksan kappaletta, näistä vain neljä on näyttelykuntoisia. Euroopassa koneita on vain kaksi.
Kimmo Salomaa haluaakin vielä erikseen kiittää Linnaseutu ry:tä avusta.
─ Ilman apua näyttelyä olisi ollut todella hankala perustaa. Ennen kaikkea perinneyhdistyksen kannalta tärkeää oli saatu asiantuntijatuki. Emme olleet ammattilaisia tukirahoitusten hankkimisessa, mutta meitä neuvottiin kädestä pitäen, kuinka hanke saatiin toteutettua.
Hanssin Jukka on ainutlaatuinen nähtävyys.
Kuvat ja teksti: Jaakko Launonen/Hämeenraitti
 

Lisätietoja hankerekisteristä: http://www.hameenraitti.fi/hanke/hanssin-jukan-perinneyhdistys-ryn-pysyvan-ilmailunayttelyn-kehittaminen/

Kaikki