Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Nyt on oikea hetki hakea maaseutuohjelman yritystukea

Hyrrä-järjestelmän kehittämisen osalta on vuoden 2015 toukokuusta edetty vaiheeseen, jossa yritystukien sähköisestä hausta on edetty maksun sähköiseen hakuun ja maksupäätösten sähköiseen valmisteluun. Tuen haku alkaa käydä näppärästi myös verkossa. Hyrräpalvelussa voit hakea tukea, seurata asiasi käsittelyä ja selata hakemustietojasi, kunhan muistat vain käyttää Firefox selainta.
Ohjelmakausi on pääsyt myös tukijärjestelmän osalta vauhtiin – samoin orastava talouskasvu. Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti joulukuussa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Edellinen nosto oli vuosi sitten. Sitä ennen korko oli 0-0,25 prosentissa vuoden 2008 finanssikurimuksesta lähtien. Koronnosto ja Yhdysvaltain myönteinen talouskehitys lupaavat hyvää myös Suomen ja euroalueen viennille ja kilpailukyvylle.
Hämeen ELY-keskus on saanut käsiteltyä sille osoitetut yritystukihakemukset ja tukea on vuoden 2016 aikana myönnetty ennätyksellisesti yhteensä 4,295 milj. euroa. Ennätyksen taustalla on ohjelmakausien vaihdoksesta johtunut hakukatko ja vuoden 2015 toukokuusta avautunut tukihaun avautuminen. Rahoitettuja hankkeita voi selata Maaseutuviraston valtakunnallisesta hankerekisteristä.  Hankerekisteri sisältää tiedot hankkeista ja yritystuista, joita ELY-keskukset ja Leader-ryhmät ovat rahoittaneet ohjelmakaudella 2014–2020. Hämeessä rahoitetut hankkeet löytyvät myös Hämeenraitin hankerekisteristä.
Yritystukien yhtenä tavoitteena on maaseudun toimeentulomahdollisuuksien ja työpaikkojen lisääminen. Etenkin maataloustuotteiden osalta korotettu 40 % investointituki on toiminut hyvänä kannustimena kehittämään ja laajentamaan maataloustuotteita tuottavaa yritystoimintaa. Ennen investoinnin toteuttamista voit hakea tukea investoinnin edellytysten selvittämiseen ja suunnitteluun. Tuki on tarkoitettu asiantuntijapalveluiden hankintaan. Toteutettavuustutkimukseen myönnetty tuki ei edellytä investoinnin toteuttamista.
Ohjelmakautta on vielä jäljellä ja taloudessa on positiivista virettä. Loppukaudeksi 2017 – 2020 maaseutuohjelamasta on mahdollista myöntää molempiin maakuntiin yritysrahoitusta noin miljoona euroa vuodessa.  Myös toteutusaikaa on hyvin, rahaston sääntöjen muutoksesta johtuen toteutusaikaa on n+ 2 sijasta n+ 3 vuotta. Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että investointeja voi toteuttaa vuoden 2022 loppuun saakka, eli investoinnit ehtii vielä suunnitella ja toteuttaa.
Moni menestyvä yritys on jossain vaiheessa hyödyntänyt maaseutuohjelman yritysrahoitusta. Maaseutuohjelmasta rahoitusta saaneiden yritysten koko vaihtelee maaseudulla yrityksen perustajista pieniin yrityksiin ja aina keskikokoisiin elintarvikkeiden jalostusyrityksiin myös kaupunkialueilla. Maaseutuohjelmasta on Hämeessä mahdollisuus rahoittaa kotimarkkinayritysten investointeja, toisin kuin TEM yritystoiminnan kehittämisavustuksesta, jota kohdennetaan investointien osalta vain vientiin liittyviin investointeihin.
Jos olet perustamassa yritystä ja sinulla on jo valmiiksi hiottu liiketoimintasuunnitelma, voit hakea yrityksen perustamistukea. Myös toimiva yritys voi saada perustamistukea, jos se ryhtyy harjoittamaan kokonaan uutta yritystoimintaa. Hämeen ELY-keskus ja Leader-ryhmät kertovat lisää yritystukien ehdoista ja hakemisesta. Lisätietoa löytyy verkosta osoitteessa Maaseudunyritysrahoitus.
Parhain terveisin ja hyvää alkanutta uutta vuotta 2017!
Kari Palvaila, rahoitusasiantuntija
puh. 0295 025 082, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Maaseutuyksikkö, Hämeen ELY-keskus

 
 

Kaikki