Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Heinolaan uusi Training Center

Heinolasta Faneerinrannasta vanhan teollisuushallin uumenista löytyy Heinolan NMKY koripalloseuran YMCA Training Center. Harjoittelusali on vielä osittain rakennusvaiheessa, mutta tulevaisuudessa se tulee toimimaan heinolalaisen koripallon keskuksena.
Idea uudesta harjoituskeskuksesta lähti tarpeesta. Heinolan kaupungin ylläpitämiä saleja vähennetään muun muassa koulujen sisäilmaongelmien takia. Samaan aikaan Heinolan NMKY:n toiminta jatkaa kasvuaan. Sopivista harjoittelutiloista alkoi syntymään pulaa.
─ Vaarana on, ettemme pysty pian järjestämään kaikille halukkaille toimintaa, toteaa YMCA Training Center -hankkeen projektipäällikkö Vesa Hämäläinen.
Hämäläinen etsi uutta hallipaikkaa lähialueilta aktiivisesti ja kävi tarkistamassa kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Etsintää vaikeutti koripallon vaatimat puitteet. Koripallohallin täytyy olla sopivan korkea ja päädyissä tulisi olla tilaa turvaetäisyyttä varten. Sopiva halli löytyi lopulta Faneerinrannasta.
─ Hallissa ei ollut pilareita ja palkkeja tiellä. Varmistin vielä korkeuden sopivaksi koritelineellä. Kävin vuosi sitten maaliskuussa ensimmäisen kerran katsomassa paikkaa ja parin päivän päästä saimme varmistuksen. Hankkeen hahmotelmat aloitimme noin vuosi sitten, kertoo Hämäläinen.
Tarkoituksena on, että koko Heinolan NMKY:n toiminta tulisi rakentumaan rannassa sijaitsevien rakennusten ympärille.
Nuorten olohuone
Heinolassa halutaan, että etenkin lapset ja nuoret liikkuisivat ja viihtyisivät koripallon parissa. Training Center avataankin aina iltapäivällä siten, että nuoret pääsevät suoraan koulusta hallille tekemään esimerkiksi läksyjä ja syömään omia tai kahvion eväitä. Samalla halli tarjoaa täydelliset liikuntamahdollisuudet niin totiseen harjoitteluun kuin vapaamuotoisempaan pelailuun.
Tarkoituksena on siis tehdä Training Centeristä suuri olohuone nuorille.
─ Mieluummin haluaisimme nähdä nuoria järkevän tekemisen parissa kuin jossain toreilla, kauppakeskuksissa tai huoltoasemilla iltaisin pyörimässä, Hämäläinen avaa hankkeen ideaa.
Hallilla tullaan järjestämään silloin tällöin perjantaisin ja lauantaisin myös yökoripallotoimintaa, joka on etenkin pääkaupunkiseudulla todella suosittua.
Talkootyö merkittävässä roolissa
Koripallokeskusta on rakennettu talkoovoimin. Palkattuja ammattilaisia on käytetty vain lattiantasoituksessa, parketin tekemisessä, koritelineiden asennuksessa ja muiden lattiapintojen valmistelussa.
Koripalloseura kutsui hankkeen alkuvaiheilla kaikki juniorit ja heidän vanhempansa infotilaisuuteen, jossa kysyttiin heidän ajatuksiaan talkootöistä. Intoa töihin löytyi ja hankkeen budjetti laadittiin tämän pohjalta.
Alkuvaiheilla Heinolan NMKY kävi myös keskustelua Heinolan liikuntatoimintojen kanssa mahdollisesta rahoituksesta. Sopivaksi vaihtoehdoksi löydettiin alueella toimiva Päijänne-Leader, jonka kautta hanke sai tukea maaseuturahastosta. Rahoitus kattaa hankkeen kuluista noin 50 prosenttia.
Myös yksityiset ihmiset voivat tukea hanketta Heinolan NMKY:n nettisivujen kautta liittymällä esimerkiksi normaaliksi jäseneksi, kannatusjäseneksi tai ainaisjäseneksi. Vaihtoehtoisesti voi lahjoittaa haluamansa summan rahankeräysluvan alaisilla lahjoitussivuilla.
─ Jos ostaa nimikkopenkin, sillä saa myös koripalloseuran ainaisjäsenyyden ja ilmaiset kahvit koko loppuelämänsä ajaksi hallin kahviosta, Vesa Hämäläinen selittää.
Hankkeeseen etsitään vielä myös yrityksiä yhteistyökumppaneiksi.

Hallin uusi lattia kiiltää komeasti.
Puitteet huippuluokkaa
Training Centerin iltakäyttö on pyhitetty suurimmaksi osaksi koripallolle. Tilat on suunniteltu nimenomaan Heinolan NMKY:n koripallotoiminnalle. Päiväsaikaan Training Center on myös muiden vuokrattavissa.
─ Päivisin tila sopii erittäin hyvin esimerkiksi senioriliikunta- tai koulukäyttöön. Jotkut ryhmät tarvitsevat nimenomaan parkettilattian ja he tulevat meille, Hämäläinen valaisee käyttömahdollisuuksia.
Ulkopuolisia käyttäjiä halutaankin mahdollisuuksien mukaan vuokralle. Esimerkiksi Suomen urheiluopisto on tulossa hallille harjoittelemaan muutamiksi viikoiksi.
Kun koripallotoiminta siirtyy muualta uusiin tiloihin, vapautuvat vanhat tilat muiden käyttöön. Tätä kautta uudesta harjoituskeskuksesta hyötyvät siis myös muut sisälajit ja halleja käyttävät toimijat.
─ YMCA Training Centeristä hyötyvät kyllä täällä Heinolassa kaikki, iloitsee Vesa Hämäläinen.
YMCA Training Centerin avajaiset järjestetään viikolla 21. Tällöin järjestetään kaikille avoimet juhlat ja avajaisturnaukset, joissa kaikki seuran joukkueet pääsevät pelaamaan uudessa hallissa.
 
Hanketta voi tukea tämän linkin kautta: www.heinmky.fi/ytc
 
Kuvat ja teksti: Jaakko Launonen/Hämeenraitti

Kaikki