Ruoka-apu Ketju hankkeen kohderyhmänä ovat ruoka-apua ja hävikkiruokaa jakavat yhdistykset Päijät-Hämeessä.
Hankkeen toteuttajana toimii Operaatio Avoin Ovi ry (OAO), jonka toiminnan keskeisin tehtävä on koordinoida ja kutsua ruoka-avun ja ylijäämäruoan jakamiseen liittyvään yhteistyöhön alueen eri toimijoita. Yhdistys toimii siltana hyväntekeväisyyttä tekevien yritysten ja yhteistyökumppaneiden (jakeluverkosto) välillä. Merkittävä osa toimintaa on kerätä ja kylmävarastoida eri yritysten lahjoittamia avustuksia ja välittää ne ruuan jakajille, jotka puolestaan antavat ne eteenpäin apua tarvitseville ihmisille. Nykyisin mukana olevat toimijat jakavat Operaatio Avoimen Oven varastolta noudettuja tuotteita pääosin Päijät-Hämeen alueelle n. 350 vapaaehtoisen voimin. Ruokaa jaetaan n. 30 000 kg / kk, 360 000kg/v (v. 2019). Hävikkiruuan keskusvarasto sijaitsee Lahdessa, mistä käsin toimijat eri Päijät-Hämeen kunnissa ja laajemmalti noutavat ruuan omiin toimipisteisiinsä ja suorittavat jakelun oman toimintansa piirissä oleville henkilöille.
Ruoka-apu KETJU -hankkeen tavoitteena on varmistaa hävikkiruoan turvallinen toimitusketju kehittämällä jakeluorganisaatioiden osaamista. Laadunvarmistusta varten kuvataan ja mallinnetaan alueella toimiva hävikkiruokaketju, sekä luodaan hävikkiruokaketjulle yhteinen toimintamalli, palvelukuvaus sekä sopimus hävikkiruokaketjun toimenpiteistä ja käytettävistä toimintatavoista. Yhteisten toimintatapojen kehittämiseksi ja varmistamiseksi järjestetään erilaisia tapaamisia sekä työpajoja.
Yhteystiedot
Marja-Leena Pellikka, Työyhteisökehittäjä
0407559959
ml.pellikka@avoinovi.fi