Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Minkiön korjaamon ja kalustohallin valaistuksen uudistus

Jokioisten Museorautatien Minkiön korjaamohallissa on tällä hetkellä 20-vuotta vanha integroidulla elektronisella liitäntälaitteella (kuristin ja sytytin) varustettu loisteputkivalaistus. Korjaamon kattoon asennettuja loisteputkivalaisimia on 96 kpl ja niiden yksittäisteho on 58 W. Noin 75% valaisimista liitäntälaite on hajonnut ja valaisimet on jo kerran elinkaarensa aikana korjattu. Korjaamon nykyinen valaistus kuluttaa myös toimiessaan huomattavasti enemmän sähköä kuin nykyaikaisemmat valaisimet.

Kattovalaisinten lisäksi tullaan vaihtamaan led-valaisimiin korjaamon huoltomontun valaisimet, (joiden suojalasit eivät enää päästä valoa lävitse), korjaamon ulkoseinien vanhat elohopeahöyrylamput ja vaihtamaan korjaamon sosiaalitilojen, arkistohuoneen ja näyttelyhallin vanhat loisteputket energiatehokkaimpiin led-valoihin. Hankkeella haetaan ratkaisua: 1) jatkuvasti hajoavien ja huonosti valaisevien valojen (korjaamohallin valoissa tyyppivika) ongelmaan 2) Vanhojen loisteputki- ja elohopehöyryvalaisimien hitaaseen syttymisaikaan (valoja tarvitaan usein hetkittäin vain muutaman minuutin ajan, kun niiden täyden kirkkauden saavuttamiseen menee helposti 5-10 minuuttia) 3) Valaistuksen nykyisellään suureen sähköenergian kulutukseen

Tavoitteena on saada korjaamorakennukseen, vaunuhalliin, ja korjaamon ulkopuolelle hyvä ja työturvallisuutta edistävä valaistus ja pienentää valaistuksesta aiheutunutta sähkölaskua noin 40%:lla Energian säästöä on helppo todentaa vertailemalla nykyistä ja uusien valaisinten asennusten jälkeistä sähkölaskua. Valaistuksen parannus on helpointa suorittaa silmämääräisesti. Uusi valaistus toteutetaan LED-valaisimilla, joiden energian kulutus on keskimäärin 40% alempi kuin nykyisen valaistuksen. Jos lasketaan, että korjaamohallin nykyistä valaistusta käytetään esim. 42 tuntia viikossa vuoden ajan on saatu energiansäästö 10 274 kWh/vuosi.

Yhteystiedot

Marko Laine

marko.laine@jokioistenmuseorautatie.fi


Palaa Selaa hankerekisteriä Katso hankkeet kartalla

Toteuttaja

Museorautatieyhdistys ry

Tuen muoto

Hanketuki

Hanketyyppi

Palvelujen ja kylien kehittäminen – yleishyödyllinen investointi

Rahoitusohjelma

Siirtymäkauden rahoitus 2021-2022

Alkamisvuosi

2022

Kustannusarvio

10788.00

Julkinen tuki yhteensä

6472.80

Teemat

  • Vapaa-aika ja matkailuinvestoinnit