Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Hämäläisiä menestystarinoita

Kumina kannattaa
Keli ulkona on sateinen, loskainen ja ajoittain tuulinen. Tämä ei kuitenkaan haittaa yritystutustumiskierrokselle lähtenyttä iloista joukkoa. Hämeenraitti järjesti maaliskuun puolivälissä retken, jonka tarkoituksena oli tutustua viiteen erilaiseen rahoitusta saaneeseen yritykseen. Matkaan lähdettiin varhain tiistaiaamuna ja ensimmäinen kohde oli Riihimäellä sijaitseva Trans Farm Oy.

Maailman paras kumina tulee Riihimäeltä.
Trans Farm on maailman johtava kuminantuottaja. Kaksi kolmasosaa Suomessa viljellystä kuminasta tulee heille.
─ Kuminan sato oli viime satokaudella normaalia parempi, iloitsee yrityksen toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.
Yritys toimittaa kuminaa pääosin Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Intiaan. Ajoittain tilauksia tulee myös harvinaisemmista paikoista, kuten Australiasta, Japanista ja Algeriasta. Kuminaa lähetetään ympäri maailmaa kontti kerrallaan.
Trans Farm on saanut vuosien varrella monta kertaa tukea maaseuturahastosta. Tuet on sijoitettu rakennuksen laajennuksiin ja koneistoon, kuten myllyyn ja sterilointilaitteistoon.
Yritys työllistää tällä hetkellä 11 henkilöä ja sen liikevaihto on noin seitsemän miljoonaa euroa. Hallia ja muita tiloja laajennetaan tälläkin hetkellä. Jyrki Leppälän mukaan kasvu ei kuitenkaan ole tulevaisuudessa varmaa.
─ Voimme ostaa koneita ja laajentaa toimintaamme, mutta kuminan markkinat ovat suppeat, toteaa Leppälä.
Tällä hetkellä kuminaa käytetään etenkin elintarvikkeissa ja lääkkeissä, mutta myös alkoholissa ja hajuvesissä.
Makuliha Oy:n toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo hymyilee yrityksen tilapuodissa.
Aitoja raaka-aineita
Riihimäeltä matka jatkuu kohti Tammelaa ja Makuliha Oy:n toimitiloja. Makuliha on tunnettu käsityönä valmistetuista makkaroista, leikkeleistä ja muista lihatuotteista. Tuotteet valmistetaan suomalaisesta lihasta ja aidoista raaka-aineista.
─ Itse kehitettyjä omia reseptejä käytämme. Yhdessä suunnitellaan ja ideoidaan uusia tuotteita. Sen jälkeen Makkaramestari Jussi rakentaa reseptin. Koe erien ja hienosäädön jälkeen tuote on valmis markkinoille, kertoo toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo.
Makuliha Oy:n valikoimassa on useita makkaroita.
Makulihan tuotteet ovat menestyneet hyvin erilaisissa kilpailuissa ja makutesteissä. Etenkin yrityksen mausteiset makkarat kiinnostavat kansaa. Yrityksen yhtenä strategiana on tuotteita sekä pakkauksia erilaistamalla erottua alan isoista toimijoista.
Makuliha on vuosien varrella kehittynyt ja kasvanut. Apuna yritys on käyttänyt maaseuturahastosta saatuja tukia. Tuet ovat osaltaan auttaneet, kun on investoitu muun muassa uuteen pakkausteknologiaan, makkarakoneisiin, etikettilaitteisiin ja on laajennettu toimitiloja. Nykyään yritys työllistää 40 henkilöä ja 15 konsulenttia, jotka toimivat tuotteiden esittelijöinä muilla paikkakunnilla.
─ Rahoitus on ollut yksi osa kokonaisuuden kehittämistä, kiittää Ali-Lekkala-Toivo
Makulihan tilapuodin herkut herättivät matkalaisissa jo pienen näläntunteen, joten oli aika siirtyä Portaan kylään Nahkurinverstaalle. Portaan Nahkurinverstas tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluita. Matkalaisille olikin tarjolla maukasta lohikeittoa ja herkullista valkosuklaajälkiruokaa. Vieraat pääsivät myös tutustumaan tiloissa sijaitsevaan nahkatehdasmuseoon.
Kesäisin Nahkurinverstaan ravintolassa on mahdollista nauttia paikan päällä valmistettuja ruoka-annoksia. Poiketa voi myös kahville. Isommille ryhmille yritys järjestää tarjoiluita. Entisessä suutareiden pihatalossa pystyy yöpymään jopa 12 henkeä. Härkätien varrella sijaitsevat ulkoilualueet ovat kaikkien käytettävissä.
Lopen Rakennuspuu Oy:n toimitusjohtaja Tommi Kurki kertoo, kuinka rahoitus on auttanut yritystä.
Suomalaista mäntyä maailmalle
Räyskälän kantatien varrella sijaitsi seuraava kohde. Lopen Rakennuspuu Oy on perheyritys, joka valmistaa ja myy asennusvalmiita sisustusmateriaaleja ja -aihioita rakentajille sekä sisustajille. Yritys on erikoistunut nimenomaan männyn tyven sahaukseen.
─ Olemme ikään kuin puun sisäfileen leikkaajia, nauraa yrityksen toimitusjohtaja Tommi Kurki.
Mäntytukkeja yrityksen pihamaalla.
Kurjen mukaan parhaat männyntukit saadaan lähialueilta. Mäntyjä joudutaan kuitenkin jo hakemaan kauempaa kasvavan kysynnän takia. Etenkin Keski-Euroopassa kysyntä yrityksen tuotteita kohtaan on kasvanut.
Saatujen tukien avulla Lopen Rakennuspuu on investoinut mm. hydrauliikkalaitteisiin ja lajittelurobotteihin. Laitteiden avulla yritys karsii tukeista hydrauliikan avulla parhaat palat ja samalla käyttää 90 prosenttia kaikesta sisään tulevasta raaka-aineesta.
─ Koko prosessi on meidän käsissämme. Sen takia pystymme takaamaan tuotteen ja palvelun laadun, päättää Kurki.
Rauhaa hämäläisissä maisemissa
Kierros päättyi Kaartjärven rannalle Evon Luonto Oy:n tiloihin Lopen Suureen huvilaan. Evon Luonto tarjoaa majoituskohteita eri puolilla Hämettä. Kohteita on mm. Aulangolla, Räyskälässä ja tietenkin Evolla. Tilat mahdollistavat suurien ryhmien majoittumisen. Yritys tarjoaa rauhaa ja yksityisyyttä entisajan hengessä nykyajan mukavuuksilla.
Kaikki kohteet ovat remontoituja ja moderneja. Tarjouspyyntöjä tulee noin 20 joka päivä ja tyhjiä viikonloppuja ei ole. Kohteita on varattu maaliskuussa jo syyskuulle asti.
─ Me luomme kysyntää kunnostamalla fasiliteetit kuntoon, toteaa Evon Luonnon toimitusjohtaja Kaj Järvinen
Viime vuonna Evon Luonnolla oli noin 15000 asiakasta. Tarkoitus olisi vielä kasvaa, kun ajankohta on sopiva.
Yritys tekee yhteistyötä muiden Hämeen alueen toimijoiden kanssa. Matkailun kasvun kautta onkin saatu elinvoimaa koko seudulle.
Evon Luonto Oy:n toimitusjohtaja Kaj Järvinen esittelee yrityksen majoituskohteita.
 
Kuvat ja teksti: Jaakko Launonen/Hämeenraitti
 
 
 

Kaikki