Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Eurooppalaiset maaseudun kehittäjät tutustuivat Päijät-Hämeeseen

Eurooppalaisten maaseutuverkostojen edustajat kokoontuivat kesäkuun lopulla Suomeen neljän päivän ajaksi miettimään keinoja, joilla maaseutua voidaan pitää elävänä koko Euroopassa. Ohjelmassa oli kolmen päivän mittainen innovaatioleiri Jyväskylässä, jonka aikana etsittiin konkreettisia toimia ja ideoita jokaisen maan käyttöön. Tapaamisen aikana vieraat pääsivät myös tutustumaan opintoretkellä Päijät-Hämeeseen sekä sen maaseutukohteisiin.
Eurooppalaisten vieraiden opintomatka suuntautui Päijät-Hämeessä Sysmä Campingiin, Lehmonkärkeen sekä Vilppulan mansikkatilalle. Sekä Sysmä Camping että Lehmokärki ovat saaneet rahoitusta toimintaansa maaseuturahastosta, joten samalla vieraat pääsivät näkemään kohteita, joissa maaseuturahoitus on ollut konkreettisessa käytössä.
Sysmä Campingin yrittäjä Mia Kärkkäinen esitteli vieraille leirintäalueen uusia majoitusmökkejä, joiden rakentamiseen yritys sai tukea Päijänne-Leader ry:ltä. Lisäksi Kärkkäinen kertoi vieraille 4H-yhdistyksen ja nuorten kanssa tehdystä yhteistyöstä.
─ Me tarjoamme nuorille tiloja, joissa he voivat järjestää erilaisia tapahtumia tai pitää koulutusta. Tällä hetkellä menossa onkin tapahtumakoulutus, jossa nuoret opettelevat esimerkiksi viranomaislupien hakua ja artistisopimusten tekoa, Kärkkäinen kertoi.

Yrittäjä Mia Kärkkäinen esitteli Sysmä Campingin toimintaa noin 30 opintoretkellä mukana olleelle eurooppalaiselle maaseutuverkoston edustajalle.
Lehmonkärjessä vieraat pääsivät tutustumaan paikan monipuoliseen matkailutarjontaan. Lisäksi vieraat kuulivat yrittäjä Ari Yrjölän 35-vuotisen yrittäjätarinan. Lehmonkärki teki vaikutuksen muun muassa unkarilaiseen Walter Weideliin.
─ On hienoa nähdä yrittäjä, jolla on ideoita ja joka tietää mitä haluaa. Paikkaa on selvästi haluttu viedä määrätietoisesti eteenpäin ja maaseuturahoitus on ollut tässä tukena, paikallisen maaseutuverkoston pääsihteeri Weidel totesi.
─ Mielestäni se, että täällä voi saada kaikki toiminnot yhdestä paikasta, on mahtavaa. Ei tarvitse liikkua pitkällä mennäkseen uimaan, savusaunaa, kalaan, tai metsään. Tulisin tänne mielelläni lomalle, Weidel lisäsi.
Konkreettisia kehittämisideoita
Euroopan maaseutuverkostot tapaavat joka vuosi 2-3 kertaa eri maissa. Suomessa mukana oli noin 60 kehittäjää 25 maasta. Suomalaisen maaseutuverkoston johtajan Teemu Hauhian mukaan kaikki vieraat olivat matkasta haltioissaan Suomen luonnon ja erilaisten kokemusten myötä.
─ Monelle myös innovaatioleiri oli uusi tapa käsitellä asioita. Leirin tarkoituksena oli miettiä, miten maaseutua voidaan kehittää koko Euroopassa ja pääaiheitamme olivat muun muassa viestintä ja tiedotus, innovaatiot sekä maaseutuohjelman vaikuttavuus. Leirin tuloksena haluttiin konkreettisia toimia, joita voidaan viedä eteenpäin omassa massa ja niitä myös saatiin, Hauhia kertoi.
Eri maiden edustajat pääsivät muun muassa kehittämään omaa aihettaan ja esittelemään projektinsa tulokset muille. Yksi ryhmä pitsasi oman ideansa suoraan järvestä. Mukana olivat myös niin sanotut tuomarit, jotka kertoivat kehitysideoita ja auttoivat keskusteluissa eteenpäin.
─ Innovaatiopäivien parasta antia oli projektien läpikäynti ja toisaalta useat konkreettiset kehitystoimet, joita muualla on jo toteutettu ja joita voimme jalkauttaa omaan maahamme. Oli lisäksi hienoa päästä tutustumaan moniin Leader-rahoitteisiin kohteisiin. Tietysti myös sauna ja savusauna sekä sisävesiristeily olivat upeita kokemuksia, Walter Weidel totesi.
Weidelin mukaan Leader-ryhmät ovat toimineet Unkarissa jo pitkään, mutta maaseutuverkosto on perustettu tukemaan toimintaa vasta vuoden 2016 alussa.
─ Tekemistä siis riittää, jotta saamme yhtenäistettyä ja koordinoitua toimintaa. Täältä saadut ideat ja vinkit ovat meille todella tärkeitä, Weidel summasi.
Ruosalainen Tommy Nilsson, unkarilainen Walter Weidel sekä kyproslainen Eri olivat vaikuttuneita Lehmonkärjen maisemista ja matkailukohteesta.

Pääkuvassa:
 Unkarilainen Walter Weidel oli nyt ensimmäistä kertaa Suomessa ja maa teki häneen lähtemättömän vaikutuksen. ”Teidän metsänne ovat upeita! Olen itse partiolainen ja haluaisin päästä vaeltamaan metsiinne.”

 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 
 

Kaikki