Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Elonkierron kesässä uutta ja vanhaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisten Elonkierto-puisto hemmottelee tulevana kesänä etenkin lapsia ja nuorisoa. Tarjolla on tiedeluontokoulu koululaisille ja konsertti nuorisolle. Mustikki-näyttelyssä tutustutaan lehmän vaiheisiin 100-vuotiaassa Suomessa, ja kesäkauden päättää suosittu Lasten Maatalousnäyttely Mansikki. Viherpeukaloille Elonkierto vuokraa kasvilavoja kesän ajaksi.

Vuokrattavat kasvilavat ovat kooltaan 1 x 2 metriä ja ne soveltuvat parhaiten salaatin, yrttien sekä pienten juuresten kasvatukseen. Lavat on tarkoitettu ensisijaisesti jokioislaisille. Kasvilavahanke on monen eri toimijan yhteistyön tulos, ja sen rahoittaa Jokioisten kunta. Lavat on rakentanut Jokioisten kunnan Työpaja Veturi, ja niiden hallinnoinnista ja vuokrauksesta vastaa Jokioisten-Ypäjän 4H-yhdistys.
Uusi tiedeluontokoulu koululaisille, ”Schools in” -konsertti nuorisolle
Kouluikäiset lapset pääsevät tutustumaan tutkimukseen Elonkierron tiedeluontokoulussa.
– Luontokoulu on rentoa yhdessäoloa kavereiden kanssa ja tutustumista luonnon ihmeisiin itse kokeillen, oppaina toimivat Luken tutkijat, kertoo Luken tutkimussihteeri Anneli Nuoranne.
Tiedeluontokoulu kokoontuu Elonkierron makasiinilla lasten luontokerhon yhteydessä kolmena keskiviikkoiltana, ja se on tarkoitettu 8-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. Kokoontumisillat ovat 21.6., 28.6. ja 5.7. Perinteinen luontokerho on tarkoitettu 5–10-vuotiaille. Kerho kokoontuu Elonkierron makasiinilla 14.6.–12.7.2017 viitenä peräkkäisenä keskiviikkona klo 18–20. Tapahtumat ovat maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Koulujen alettua nuorisolle on tarjolla ”Schools in” -konsertti lauantaina 19.8. klo 18–20. Esiintyjät julkaistaan kesän kuluessa. Konsertti järjestetään yhteistyössä Jokioisten kunnan nuorisotoimen ja nuorisovaltuuston kanssa.
Teemakierroksilla eläimiä ja kasveja

Kuva: Anneli Nuoranne, Luke.

Kesän ensimmäisellä teemakierroksella ”Härkätietä diginavettaan – maidosta mifuksi” 29.6. kuullaan, mitä lehmät söivät ennen ja mitä ne syövät nykyisin sekä kuinka lantaa tuottavasta vetojuhdasta on kehittynyt biojalostamo. Teemaillassa tutustutaan myös eläinjalostukseen ja maidosta saataviin tuotteisiin sekä avataan lehmäaiheinen Mustikki-näyttely Elonkierron makasiinilla.
Paikallisten lammasharrastajien ja tuottajien järjestämää teemailtaa ”Tuku tuku lampaitani” vietetään torstaina 13.7. Illan aikana esittäytyvät kotimaiset lammasrodut, ja myynnissä on lammastuotteita. Teemaillassa puhutaan myös tämän päivän lammastaloudesta. Paimenkoirat Roti ja Peni näyttävät, miten lammaslauma saadaan kokoon ja miten sitä siirretään laitumelta toiselle.
Elokuun teemaillassa ”Suomalaiset erikoiskasvit livenä” 17.8. esitellään erikoiskasveja ja kerrotaan kasvintuotannon muutoksesta Suomessa. Tapahtuman päätteeksi voi napostella hamppulastuja ja nautiskella Kuninkaankartanon Panimon oluita. Elonkiertoon kylvetään tulevaksi kesäksi oma esittelyalue erikoiskasveille. Teemailta on suunniteltu yhteistyössä Boreal Kasvinjalostus Oy:n kanssa.
Kaikki teemaillat alkavat klo 18 puiston portilta ja ne kestävät noin 1,5 tuntia.
Mustikki ja Mansikki – tietoa ja elämyksiä
Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennetun lehmäaiheisen näyttelyn päähenkilö on Mustikki-lehmä. Tutkijoiden tuottaman aineiston sekä Jokioisten Miinan koulun oppilaiden tekemien haastatteluiden, videoanimaatioiden ja kuvien avulla kerrotaan, miten lehmä on kehittynyt viimeisen sadan vuoden aikana. Mustikki on avoinna Elonkierron makasiinissa arkisin 30.6.–17.8 klo 8–15.30 sekä lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin makasiinikahvilan aukioloaikoina.

Iloisia ilmeitä Lasten Maatalousnäyttely Mansikissa. Kuva: Ulla Harju/Hämeenraitti.

Neljättä kertaa Elonkiertoon järjestettävän Lasten  Maatalousnäyttely Mansikin rungon muodostavat tutuksi tulleet suosikit kuten olkipomppis, traktorinajo, poniratsastus ja ystäväkoirat. Uusina eläiminä pikkuväen ihmeteltäväksi ovat tulossa miniaasit ja -possut. Hamppulabyrintin, nikkaroinnin, polkutraktorien ja pikkukaivurin jälkeen on mahdollista kävellä vaikkapa puujaloilla, joita Jokioisten kunnan Työpaja Veturi on valmistanut. Ohjelmalavalla vauhtia päivään tuovat Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta sekä tv:stä tutut Mimi ja Kuku. Mansikki-elämys alkaa jo parkkialueelta, josta maksuton traktorinlavakyyti tuo vierailijat alas tapahtuman pääportille.
Mansikin pääsylippu on 4 euroa (alle kolmevuotiaat ilmaiseksi), muut tapahtumat ovat maksuttomia. Tarkempia tietoja tapahtumista täällä.
Elonkierron tapahtumat ovat osa Uudistuva Elonkierto -hanketta. Hankkeen rahoittaa LounaPlussa ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta EU:n maaseuturahastosta, kansallisella rahoituksella sekä alueen kuntien rahoituksella.
Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin, lapinlehmään ja länsisuomenkarjaan. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.  
 
 

Kaikki