Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Biohiilen käyttö ja tulevaisuus-seminaari, Evo

Aika: 9.3.2018 klo 8-13
Paikka: Saarelantie 1, 16970 Evo, Hämeenlinna
InforME -hanke järjestää 9.3. Evolla Hämeenlinnassa Biohiili -seminaarin kaikille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus on kaikille avoin. Seminaarissa biohiilen mahdollisuuksista luennoivat alan johtavat asiantuntijat. Maaseudun sivistysliiton edustajat järjestävät biohiilen valmistuksesta näyttävän polttoesityksen. Lisäksi Hämeen Ammattikorkeakoulun opiskelijat esittelevät omia uusiutuvan energian-kurssin projektejaan. Tule kuuntelemaan ja kokemaan mihin kaikkeen biohiilestä on!
BIOHIILI -mitä ihmettä?
Biohiili on astumassa suureen roolin ihmisten arjessa ja ilmastonmuutoksen hillinnässä. Biohiiltä voidaan käyttää mm. maaperän parannukseen, hiilensidontaan ja jätteen käsittelyyn. Biohiiltä on tutkittu Suomessa viime vuosina erittäin aktiivisesti. Maailmalla biohiilelle etsitään ja testataan käyttökohteita innovatiivisesti. Biohiilen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kaupallinen hyödyntäminen on vasta alussa, mutta potentiaalia biohiilessä on paljon.
Biohiili on kiinteää ainesta, jota muodostuu kuumentamalla biomassaa. Biohiilen valmistusprosessi on yksinkertainen. Tervanpoltto ja häkäpönttöautot perustuvat samaan tekniikkaan, jolla biohiiltä valmistetaan. Biomassan lämpötila nostetaan ilman happea 300-700 asteeseen. Valmistustavat jakautuvat muutamaan eri menetelmään. Poltosta jäljelle jäänyt kiinteä aines on 80-90 prosenttisesti biohiiltä. Prosessissa syntyy myös energiaa, kaasuja, öljyä ja nesteitä. Kaikkia näitä komponentteja voidaan hyödyntää. Olennaista prosessissa onkin, että kaikki komponentit saadaan hyödynnettyä. Biohiili on hyvin huokoista ja sen maanparannusvaikutus perustuu ravinteiden ja veden pidätyskykyyn. Tämän lisäksi mikrobit ja pieneliöstö viihtyvät paremmin biohiilellä rikastetussa maaperässä. Biohiili pidättää painoonsa nähden moninkertaisesti vettä.
Ohjelma
8.00 Esitysten pystyttäminen ja tervetulokahvi Evokeskuksessa.
8.30 Biohiiliyhdistys – tietoa, tapahtumia ja yhteistoimintaa – Professori Kari Tiilikkala LuKe
9.00 Biohiilen vaikutus metsämaan hiilen ja typen virtoihin – Professori Jukka Pumpanen Itä-Suomen Yliopisto ja Tohtori Marjo Palviainen Helsingin Yliopisto
10.00 Biohiilityöpaja aloitus – Timo Reko ja Niina Vuori Maaseudun sivistysliitto
10.30 Biohiilen kaupallinen hyödyntäminen ja lainsäädäntö – Kehitys- ja tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell Biolan
11.00 Biohiilityöpaja lopetus ja lopputuote – Timo Reko ja Niina Vuori Maaseudun sivistysliitto
11.30 Ruokailu Evokeskuksessa – omakustanteinen
12.15 Opiskelijoiden esitykset
13.00 Tilaisuus on päättynyt
Ilmottautumiset 2.3. mennessä sähköpostiin: sini.kalliokoski@student.hamk.fi
Muistathan kertoa myös ruoka-aineallergiasi.
Lisätiedot
Minna Palos, minna.palos@hamk.fi tai puh. 040 567 7627
InforME-hanke on Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahaston ja Hämeen ELY-keskuksen rahoittama hanke. www.lamk.fi/informe