Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Arki on nyt suosittua kansainvälisillä matkailumarkkinoilla

Kinnarin tilalla luotetaan arkisen maaseutuelämän vetävän matkailijoita aina ulkomailta asti. Uusien matkailutuotteiden kehittäminen vaatii kuitenkin tietotaitoa ja aikaa. Apua tuotekehitykseen on saatu Päijät-Hämeessä toimivalta maaseutuyritysten kansainvälisyyttä tukevalta matkailuhankkeelta.

Taiwanilaisen matkatoimiston leivissä oleva Tangwei Lin nautti leipomisesta ja ruispiparkakuista.
Taiwanilainen Tangwei Lin seisoo ensimmäistä kertaa elämässään kaulin kädessä hollolalaisen Kinnarin tilan keittiössä. Edessä hänellä on ruispiparitaikina, josta on tarkoitus leipoa tuliaisherkkuja. Kohta Linin kädet ovat täynnä jauhoa ja hän kaulii huolella ohutta piparkakkutaikinaa.
─ En ole koskaan ennen kokeillut leipomista. On hienoa nähdä, miten piparit oikeasti syntyvät viljasta jauhoksi ja aina valmiiksi piparkakuksi asti. Leipominen on hyvin rentouttavaa ja miellyttävää. Toisaalta se vaatii myös keskittymään, Lin toteaa.
Tangwei Lin työskentelee taiwanilaiselle matkanjärjestäjä Lion Travelille. Lin etsii Suomesta nimenomaan niitä matkailukohteita, joissa voi rentoutua ja tutustua paikalliseen arkielämään.
─ Työskentelen matkatoimistossa osastolla, jossa keskitytään erityistoiveisiin. Asiakkaitani eivät kiinnosta luksushotellilomat eivätkä halvat budjettimatkat, vaan he etsivät erilaisia kokemuksia, Tangwei Lin kertoo.
Tavallinen arkielämä onkin nyt suosittua matkailijoiden keskuudessa. Muun muassa samankaltaisia, Live like a local -tyyppisiä paikalliseen arkeen ja elämään liittyviä matkailutuotteita on kehitetty osana Lahti Regionin vetämää Päijät-Hämeen kansainvälistä matkailuhanketta.
─ Meillä leivotaan vuosittain käsin noin 30.000 ruispiparia. Ohjelma ei siis ole keksittyä, vaan osa jokapäiväistä elämäämme, Kinnarin tilan emäntä Terhi Kinnari hymyilee.
Yhteistyö kantava teema
Päijät-Hämeen kansainvälisessä tuotekehitys- ja markkinointihankkeessa on mukana 38 yrittäjää. Hanke saa rahoitusta maaseuturahastosta Hämeen ELY-keskukselta. Kohta kaksi vuotta toimineessa projektissa on arkisten elämysten lisäksi etsitty matkailutuotteita Visit Finlandin antamien valtakunnallisten teemojen alta. Tuotteita on kehitetty niin hyvinvointiin kuin kulttuuriinkin liittyen. Lisäksi isossa osassa ovat outdoors- ja aktiviteettituotteet.
─ Yrittäjien kanssa tehty yhteistyö on ollut koko hankkeen voimavara. Olemme keskustelujen kautta miettineet, mikä kunkin yrityksen tuote voisi olla. Lisäksi olemme yrityskohtaisesti auttaneet tuotteen kehittämisessä aina nimestä hinnoitteluun ja kontaktien etsimisestä neuvontaan ja koulutukseen, projektipäällikkö Anu Huusko kertoo.
Uudet palvelut ovat sekä lyhytkestoisia, muutaman tunnin aktiviteetteja, että pidempiä, jopa viikon viipymän käsittäviä paketteja. Vaihtelua on aina yrttien keruusta melonta- ja patikointiretkiin sekä saunahoidoista Vietä päivä hevostilalla -paketteihin.
─ Yritykset ovat olleet todella avoimia uusille ideoille ja yhteistyölle. On ollut ihana huomata ihmisten vastaanottavuus. Yhteistyön tekeminen on ollut todella hedelmällistä, Anu Huusko hymyilee.
Matkailijat voivat Kinnarin tilalla leivonnan lomassa tutustua myös lahjatavara- ja sisustusliikkeeseen ja kesäkahvilaan. Samalla tilan isäntäpariskunta voi kertoa vieraille tilan historiasta.
Kinnarin tilalla on viime syksystä lähtien käynyt matkanjärjestäjiä sekä toimittajia ja bloggaajia tutustumassa uusiin matkailutuotteisiin.
─ Meillä on käynyt kansainvälisiä matkanjärjestäjiä 30 eri maasta. Heitä on tullut Euroopasta, Amerikasta ja Taiwanista. Hankkeen avulla olemme nyt saamassa uusia asiakkaita ulkomailta, Terhi Kinnari sanoo.
Kinnari on sitä mieltä, että perinteisen maatilan pyörittäminen ei enää kannata, vaan maatilan on erikoistuttava pärjätäkseen. Kinnarin tilalta löytyykin jo viljapeltojen ja viljelymetsien lisäksi oma mylly, lahja- ja sisustustavaramyymälä verkkokauppoineen, kesäkahvila sekä pihasta laavu ja erilaisia eläimiä. Tilaa ei kuitenkaan osattu aiemmin ajatella kiinnostavana kohteena kansainvälisille matkailumarkkinoille. Kun omistajapariskunta vieraili Sveitsissä, he pääsivät mukaan leipomaan leipää aina jauhoista höyryäväksi limpuksi asti. Samalla heräsi ajatus siitä, millaisia elämyksiä ja muistoja he itse voisivat matkailijoille tarjota. Hankkeen tukemana uusi palvelu on jalostunut matkailutuotteeksi.
─ Otamme vieraat mukaan omaan arkeemme ja opetamme perinteisiä taitoja ja yhdessä tekemistä. Päälle he saavat tietysti myös aistikokemuksen piparin tuoksuineen ja makuineen. Meidän tavanomaisena pitämämme tekeminen on kansainvälisille vieraille eksoottista, Terhi Kinnari kiteyttää.
Ei pöytälaatikkoon
Taiwanilainen matkanjärjestäjä Lion Travel on jatkossa tuomassa matkailijoita Kinnarin tilalle. Ensimmäisiä kansainvälisiä vieraita odotetaan keväälle 2018. Tilan emäntä kehuukin matkailuhankkeen kanssa tehtyä yhteistyötä.
─ Uuden tuotteen kehittäminen on ollut hidasta ja se on vienyt pitkän aikaa. Me olemme kuitenkin saaneet hankkeelta suurta apua tuotetta kehittäessä. Hankkeessa on myös tehty loistavaa myyntityötä, Terhi Kinnari summaa.
Projektipäällikkö Anu Huusko näkeekin, että matkailutuotteen kohdalla tärkeää on kehittää tuote alusta loppuun asti.
─ Matkailutuotetta pitää myös markkinoida ja myydä, ja siinä me olemme onnistuneet, Huusko toteaa.
Samalla hän lisää, että jatkon kannalta on hyvä asia, että Lahti Region on hallinnoinut hanketta.
─ Ei näin upeita ideoita ja tuotteita voi jättää vain pöytälaatikkoon makaamaan, kun hanke loppuu. On todella tärkeää, että työtä voidaan jatkaa myös tämän projektin loputtua, ja organisaatio voi viedä asioita eteenpäin. Toki yrittäjät voivat jatkossa olla itse suoraan yhteydessä matkanjärjestäjiin, Huusko kiteyttää.
Leivontapuuhista kesäkahvilan puolelle siirtynyt Tangwei Lin haukkaa leipomaansa ruispiparia. Ensimmäinen puraisu saa hymyn leviämään taiwanilaisen kasvoille.
─ Tämä on todella hyvää! Maistuu tosin ihan erilaiselta kuin taikina, Lin nauraa.
Matkailuhankkeessa uusia tuotteita on kehitetty yrittäjien kanssa käytyjen keskustelujen avulla. Terhi Kinnari sai apua tuotekehitykseen hankkeen projektipäällikkö Anu Huuskolta.
Pääkuvassa: Taiwanilainen matkanjärjestäjä Tangwei Lin pääsi kaulimen varteen ensimmäistä kertaa elämässään Kinnarin tilalla. Leivonnassa häntä opasti tilan emäntä Terhi Kinnari sekä myös ruispipareiden tekoon päässyt matkailuhankkeen projektipäällikkö Anu Huusko.
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju /Hämeenraitti

 
 

Kaikki